El joc net

jocnet-01El “joc net” significa molt més que el simple respecte de les normes i recollirà els conceptes: d’amistat, de respecte a l’adversari i d’esperit esportiu. És més que un comportament, és una forma de pensar. El concepte s’amplia a la lluita contra les trampes, contra l’art d’enganyar sense vulnerar les normes, contra el dopatge, la violència física i verbal, la desigualtat d’oportunitats, l’excessiva comercialització i la corrupció.

LES 10 REGLES D’OR DEL JOC NET (FAIR PLAY)

El codi Joc net (fair play) de la FIFA abraça tots els principis esportius, morals i ètics que defensa, i pels quals continuarà lluitant en el futur, independentment de les influències i pressions que pugui afrontar. Les deu regles d’or no només serveixen de credo a la FIFA com òrgan rector del futbol mundial, sinó que també reforcen el sentit de fraternitat i cooperació entre els membres de la família universal del futbol i és aplicable també a tota la gran família esportiva.

 

1. Juga net

La victòria perd el seu valor si no s’aconsegueix de forma honesta i justa. Enganyar es fàcil, però no aporta res. Per jugar net es necessita coratge i caràcter. Això aporta una major satisfacció. El joc net té la seva recompensa, inclús si es perd el partit. Qui juga llealment es guanya el respecte dels demés, qui enganya, sols el menyspreu. Recorda sols es un joc. I els jocs no tenen sentit si no es juga net.

2. Juga a guanyar, però accepta la derrota amb dignitat

Qualsevol partit té per finalitat la victòria. Mai comencis a jugar amb la intenció de perdre. Qui no juga a guanyar engalipa a l’adversari, decep a l’espectador i s’enganya a sí mateix. Mai et rendeixis davant d’adversaris forts, però tampoc cedeixis front els dèbils. Es un insult per qualsevol adversari jugar sense posar tot l’esforç en el partit. Juga a guanyar fins que soni el xiulet final. Ningú es invencible. De vegades es guanya i de vegades es perd. Aprèn a perdre amb un somriure. No busquis excuses. Les raons genuïnes parlen per sí mateixes. Felicita de bona fe als guanyadors. No culpis a l’àrbitre o a qualsevol altra persona. Proposa’t fer-ho millor la propera vegada. La afició respecta més als bons perdedors que als mals guanyadors.

3. Acata les Regles de Joc. Tots els jocs necessiten regles que els guiïn.

Sense regles, regnaria el caos. Les regles del futbol són senzilles i fàcils d’aprendre. Esforça’t per entendre-les perquè comprenguis millor el joc. Així seràs un millor jugador. També és important entendre l’esperit de les regles. Les regles van ser concebudes perquè el joc sigui divertit quan es juga i quan es gaudeix. Si acates les regles, gaudiràs més del joc.

4. Respecta els adversaris, els companys, els àrbitres, els equips tècnics i els espectadors. Joc net significa respecte.

El respecte forma part del joc. Sense adversaris no hi ha partit. Els rivals tenen els mateixos drets que tu tens, inclòs el dret a ser respectats. Els teus companys són els teus col·legues. Tu formes parteix d’un equip en el qual tots els membres són iguals. Els àrbitres estan en el camp per a mantenir l’ordre i el joc net. Accepta sempre les seves decisions sense al·legar i ajuda’ls que el partit pugui gaudir-se encara més. Els equips tècnics d’ambdós equips també formen part del joc i per tant cal respectar-los. Els espectadors creen l’ambient. Ells desitgen veure un partit en el qual es jugui net, però també han de comportar-se esportivament.

5. Promou els interessos del futbol

El futbol és l’esport universal per excel·lència. No obstant això, necessita de la teva ajuda per a seguir sent el nombre u. Posa en primer plànol els interessos futbolístics. Reflexiona si les teves accions poden afectar la imatge del nostre esport. Difon els aspectes positius del futbol, anima als altres a participar netament en tots els aspectes del joc, ajuda’ls a gaudir tant com tu ho fas. Converteix-te en un ambaixador del joc.

6. Honra a qui defensen la bona reputació del futbol

La bona reputació del futbol ha sobreviscut perquè la majoria de les persones que ho volen és honesta i justa. De vegades algú fa una mica excepcional digne del nostre reconeixement, a aquesta persona haurà d’honrar-se-li i fer públic el seu bon exemple per a encoratjar a uns altres a actuar d’igual manera. Promou la bona imatge del futbol donant a conèixer les seves millors accions.

7. Rebutja la corrupció, les drogues, el racisme, la violència, les apostes i altres mals que representen una amenaça per al nostre esport

L’enorme popularitat del futbol ho converteix en presa fàcil dels interessos aliens al joc. Estigues alerta i rebutja les temptacions d’utilitzar drogues o enganyar als altres. Les drogues no tenen cabuda en el futbol, ni en cap altre esport, ni en la nostra societat. Rebutja les drogues. Ajuda a eliminar el racisme i la intolerància en el futbol. Tracta a tots els jugadors i a tota persona amb equitat, sense fer distincions de color, raça o origen. No toleris de cap manera les apostes en els partits que tu participis. Això afecta negativament la teva habilitat i crea un conflicte d’interessos. Demostra que el futbol i la seva afició no desitgen ser víctimes de la violència. El futbol és un esport i l’esport és símbol de la pau.

 

8. Ajuda uns altres a no cedir davant instigacions de corrupció

Si veus que s’insta a companys o a altres persones a enganyar d’alguna manera, ofereix la teva ajuda. No dubtis en cap moment a brindar suport i força per a resistir. Recorda’ls el compromís amb els seus companys i amb la bona imatge del futbol. Forma un bloc solidari, com una bona defensa sobre el terreny de joc.

9. Denuncia a qui intenten desacreditar el nostre esport Si estàs segur que algú fomenta l’engany, no dubtis en denunciar-lo.

És preferible mostrar al món la seva veritable cara i expulsar-lo del joc abans que faci més mal. Sovint és necessari més valor per a denunciar l’infractor que continuar amb un pla deshonest. S’admirarà la teva honestedat, però no la teva complicitat. No n’hi ha prou amb negar-se. Denuncia els culpables abans que assoleixin convèncer a algú

10. Utilitza el futbol per a millorar el món

La força del futbol és grandiosa i pot utilitzar-se per a millorar el món i convertir-lo en un lloc on tots puguin viure dignament. Usa aquesta poderosa plataforma per a promoure la pau, la igualtat, la salut i l’educació per a tots. Millora el joc i lliura’l al món. Així crearàs un món millor.