Notícies esport i consells

La importància dels estiraments

Els ESTIRAMENTS són una part molt important de l’exercici físic ja que ens ajuden a prevenir lesions, agulletes, milloren la  nostra flexibilitat… S’haurien de fer tant abans com després de qualsevol activitat física continuada, en l’escalfament i en la recuperació.

Els estiraments es poden fer a qualsevol lloc, a casa, a la muntanya…. Quan s’efectuen els estiraments, els hem de fer d’una forma suau i lenta, sense cap moviment brusc i evitant els rebots. Cada cop que es faci un exercici s’ha de notar una tensió muscular, però sense arribar a dolor. Aquesta tensió ha d’anar augmentant al llarg de 15-20 segons que ha de durar cada exercici, així ens assegurem que el múscul s’ha estirat una mica. És important estirar correctament, ja que si no pot provocar l’efecte contrari al que volem.

Circuits de caminar o còrrer

Els Circuits esportius a Barcelona són espais públics urbans situats en parcs, avingudes i altres zones a l’aire lliure per on caminar o córrer. Es tracta d’una manera senzilla de fer esport, ja que són activitats físiques accessibles que no requereixen un equipament complex. Els circuits estan convenientment senyalitzats, amb informació i consells pràctics.

Els circuits que hi ha actualment a la ciutat de Barcelona són aquests:

 • Circuit del parc de Joan Miró. L’itinerari és per l’interior del parc, entre els carrers de Tarragona, de la Diputació, de Vilamarí i d’Aragó, i la distància total, 700 metres.
 • Circuit del Castell de Montjuïc (dos itineraris). Els itineraris comprenen el perímetre del castell, baluard, museu militar, telefèric i fossars, a la muntanya de Montjuïc. Les distàncies són les següents: itinerari 1, 1.992 metres; itinerari 2, 1.340 metres.
 • Circuit de Can Dragó. L’itinerari passa per l’avinguda Meridiana, avinguda de Rio de Janeiro, passeig d’Andreu Nin i passeig de Valldaura. La distància és de 900 metres.
 • Circuit del passeig Marítim. L’itinerari va pel passeig Marítim, entre els carrers de l’Arquitecte Sert i Bac de Roda. La distància és de 1.500 metres.
 • Circuit Diagonal-Cervantes. L’itinerari és per avinguda Diagonal, entre la plaça de Francesc Macià i el parc de Cervantes. La distància és de 3.530 metres.
 • Circuit Diagonal – Sant Martí. L’itinerari és per avinguda Diagonal, entre els carrers de Badajoz i Josep Pla. La distància, en aquest cas, és de 2.600 metres.
 • Circuit Aragó-Guipúscoa. L’itinerari comença al carrer d’Aragó – rambla de Guipúscoa, entre l’avinguda Meridiana i Extremadura. La distància és de 2.600 metres.
 • Circuit de la rambla de Prim. L’itinerari passa per la rambla de Prim, entre els carrers de Cantàbria i Santander i la plaça de Llevant. La distància és de 2.200 metres.
 • Circuit del parc del Clot. L’itinerari transcorre per l’interior del parc del Clot, entre els carrers dels Escultors Claperós, Municipi i Gran Via. La distància és de 700 metres.
 • Circuit del parc de la Ciutadella. Tot l’itinerari és per l’interior del parc. La distància és de 2.135 metres.
 • Circuit del passeig del Mirador de les Aigües. L’itinerari va des de la plaça de Mireia fins a la plaça de Maduixers. La distància és la més llarga de totes: 9.000 metres.

https://app.box.com/embed/preview/gms1f8rzu70rff3wovfeu667w8qa5fpx?theme=dark

La ciutat també ofereix unes altres rutes anomenades Caminant fem salut. Són itineraris urbans que transcorren per llocs emblemàtics i d’interès cultural o patrimonial dels deu districtes de la ciutat. Són una activitat saludable i cultural, ja que tot caminant es poden descobrir indrets especials de la ciutat.

https://app.box.com/embed/preview/6lh9ajfqqhbwkbacybfzm9276j1g9rzu?theme=dark

Open Camp

El  dia 18 de juny de 2016 es va inaugurar a l’espai de l’Anella Olímpica de Montjuïc l’Open Camp Barcelona, el primer parc temàtic de l’esport. Es tracta d’una iniciativa innovadora a nivell mundial en la que els visitants no són espectadors de l’esport sinó que en són els protagonistes. Cada assistent pot participar un total de trenta-sis atraccions reals i virtuals que li permeten convertir-se en una estrella de l’esport per unes hores.

Open Camp Barcelona compta amb deu experiències reals i nou experiències virtuals; vuit exhibicions permanents i set espectacles itinerants; sis espais urbans nous, cinc edificis emblemàtics, quatre tendes especialitzades i tres restaurants.

ir_attachment_2503

Els visitants han de comprar una entrada amb la que obtenen una polsera que dona accés a les diferents instal·lacions (Palau Sant Jordi, Estadi Olímpic Lluís Companys,  Camp de Beisbol Pérez de Rozas, Complex Esportiu Pau Negre-Parc Migdia, etc.) i que permet participar en les atraccions com ara viure un minut de glòria en el camp de futbol i que el públic cridi el seu nom, practicar tir esportiu a la galeria de tir, batejar en el camp de beisbol,  posar a prova la pròpia precisió jugant a bàsquet a la primera pista interactiva d’Europa, o córrer els 100 metres llisos entre d’altres experiències. A més cada dia hi ha una festa de tancament a l’estadi.

El projecte incorpora un fort component tecnològic amb la utilització de les darreres novetats en realitat virtual, vídeos, rànquings generals consultables a través d’una app pròpia, etc.

El preu de l’entrada va des dels 8 als 27 € en funció de l’edat i de les activitats que es vulguin practicar.

Geocerca o geocaching

La geocerca o geocaching és un joc a l’aire lliure de cerca de “tresors” al món real amb l’ajuda de dispositius GPS. Els participants han d’anar a unes coordenades específiques i, un cop a lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (contenidor) amagat per altres jugadors. Es pot jugar tant a la ciutat com en plena natura. Les coordenades geodèsiques dels amagatalls són publicades a www.geocaching.com.

apps-geocaching

En l’actualitat existeixen un munt d’aplicacions per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc que faciliten molt la feina a l’hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos a la web in situ.

Les dues aplicacions més populars són Geocaching  i c:geo.

En tots dos casos cal crear un compte gratuït per poder accedir al mapa i poder trobar els diferents amagatalls. També ens ofereixen la possibilitat d’amagar nosaltres mateixos els nostres “tresors” i georeferenciar-los per tal que els puguin trobar altres persones.

geocaching-app.png

Circuit permanent d’orientació a la muntanya de Montjuïc

museo_nacional_arte_cataluna_c-jpg_1306973099

A la ciutat de Barcelona disposem d’un circuit permanent d’orientació a la muntanya de Montjuïc que es va inaugurar el mes de juny de l’any 2010.

Fou promogut i dissenyat per l’Institut Barcelona Esports i el Club d’Orientació Catalunya amb tres recorreguts diferents en funció del nivell de dificultat.

El recorregut, de dos quilòmetres de distància fins a sis i mig, es pot començar des de qualsevol punt del mapa i acabar on li convingui a l’usuari.

Abans d’anar,  informeu-vos per si hi han hagut canvis!

On es pot aconseguir el mapa?

Es pot adquirir el mapa als punts d’informació del parc situats a:

 • l’Estadi Olímpic Lluís Companys,
 • a la Font Màgica,
 • al Funicular i al Castell de Montjuïc,
 • a les Piscines Picornell

El circuit permanent de Montjuïc consta de tres itineraris: A (fàcil), B (mitjà) i C (alt).

En general es tracta d’un circuit assequible, amb força desnivell (estem a la muntanya de Montjuïc), no gaire tècnic.

Si es vol fer tot sencer i caminant es necessiten unes 3 hores aproximadament. També es pot fer per parts.

Les fites són de fusta i estan clavades a terra amb una pinça incorporada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El circuit A té una distància d’uns 2 km. És ideal per fer-lo amb nens i pels no iniciats en aquest esport.

És un circuit amb molts punts de referència (l’Estadi Olímpic, el Palau Sant Jordi, la torre Calatrava), i per tant la lectura del plànol resulta senzilla.

A la llegenda del costat del mapa, a més dels elements naturals (vegetació, senders, etc.) i d’altres elements físics, hi ha una sèrie d’indicacions complementàries. Per exemple, s’indica si la fita en qüestió està al costat d’un mur, si aquest es pot passar o no, o si es troba en una zona d’arbres.

Hem de tenir present que pot ser que alguna de les fites n0 hi sigui per culpa d’un acte de vandalisme, obres o alguna altra modificació de l’espai públic.

CIRCUIT-PERMANENT-MONTJUIC001.jpg

mapa-pentatònic-anella.jpg
https://app.box.com/embed_widget/s/chbvn3k0zox20t4epymq?view=&sort=&direction=ASC&theme=gray

Barcelona inaugura un nou skatepark

 Ja s’ha inaugurat el remodelat skatepark molt aprop de la platja de la Marbella i al costat de les pistes d’atletisme.

L’anterior, que ja tenia 21 anys, estava en bastant malt estat.

03

El nou skatepark té 2.600m2, diferents àrees i nivells de dificultat. Una zona street, un snake i una pool. També elements de més gran alçada com funbox i rampes.

A la part superior hi ha l’àrea street amb elements com escales, baranes, bancs … Des d’aquesta part es pot iniciar el descens cap a la zona snake.

La zona snake permet el patinatge de llarg recorregut. Al principi trobem elements naturals als costats i més endavant es divideix en dues vies amb una illa entre elles que acaben a les dues pools que estan a la part inferior més propera a la platja.

A la zona de pools trobem elements més senzills per a principiants i de major dificultat per als que tinguin més nivell.

Web de la Bicicleta de l’Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una nova web de la bicicleta on es pot trobar informació molt útil en relació al món de les dues rodes: mapa de la xarxa de carrils bici actuals i previstos, els aparcaments de bici, esdeveniments, normativa per saber com s’ha de circular de manera segura, beneficis d’anar pedalejant per la ciutat, recomanacions imprescindibles per anar en bicicleta, notícies, consells, etc.

http://ajuntament.barcelona.cat/bicicleta/ca

A Sant Boi

Back to the Bike

Consells btt: Les marxes de la bicicleta

marxes-bici

CONSELLS PER SORTIR A CÒRRER

Ara que s’ha posat de moda sortir a còrrer fes cas de les següents recomanacions:

consejos-runningmod

Recomanacions del Departament d’Ensenyament per a les famílies: activitat física

L’espai Família i Escola. Junts per l’Educació del Departament d’Ensenyament ofereix informació, orientacions i recursos per millorar la implicació de les famílies en el procés escolar dels seus fills i filles i facilitar-los la tasca educativa.

Darrerament s’ha actualitzat amb un seguit de  recomanacions sobre aspectes clau del desenvolupament dels fills. Un d’aquests considerats aspectes clau és la pràctica habitual de l’activitat física que fa que nens i joves creixin sans i saludables, i contribueix a que assoleixin maduresa afectiva i millorin la socialització i el rendiment escolar.

Transcrivim i reproduïm a continuació els continguts relatius a la pràctica de l’activitat física.

Un cos per a tota la vida

Els vostres fills necessiten fer activitat física i esport al llarg de tota la seva vida. L’esport, a més de ser una pràctica saludable, els proporciona l’oportunitat de millorar la maduresa afectiva i la seva socialització, alhora que facilita l’augment del rendiment escolar.

Cal fomentar l’activitat física en les rutines diàries per evitar la vida sedentària: pujar i baixar escales en lloc d’utilitzar l’ascensor, caminar en lloc d’utilitzar el transport públic…

Per motivar que els fills facin esport és convenient que els donem exemple practicant-ne nosaltres, però també cal que els deixem llibertat per triar aquell que més els agradi, tot aconsellant-los i oferint-los suport.

Segons la modalitat de pràctica esportiva es reforcen un valors o uns altres:

 • Els esports individuals estimulen la superació personal.
 • Els esports d’adversari fomenten el respecte a l’oponent.
 • Els esports d’equip afavoreixen la socialització.

És important que oferiu als vostres fills una varietat d’esports entre els quals puguin escollir el que més s’avé amb els seus interessos, habilitats i característiques.

La competició esportiva és bona sempre que el component educatiu estigui per sobre de l’objectiu de guanyar; en cas contrari, els valors positius de l’esport es poden convertir en contravalors.

http://www20.gencat.cat/docs/big/big_player.swf?id=4664192113100214